Despre FIV/FELV

Virusul imunodeficientei(FIV) si virusul leucemiei (FELV) la pisici

Ce este?

FIV este un virus ce ataca sistemul imunitar al pisicii. Pisicile infectate pot parea normale o buna parte din viata lor, insa din cauza sistemului imunitar provocat constant de acest virus sunt predispuse la infectii ce se pot maifesta mai grav ca in cazul pisicilor sanatoase. Totusi o pisica infectata poate trai normal cu putin ajutor din partea oamenilor prin suport medical si oferirea unui loc linistit, in interior unde vor fi ferite de infectii.

Virusul se transmite mai ales prin rani provocate de muscaturi, insa in unele cazuri poate fi transmis de la mama la pui.

Toate pisicile pot fi predispuse la acest virus, insa din cauza ca ranile provocate de muscaturi sunt cele care pot provoca transmiterea virusului de la o pisica la alta, cei mai frecvent infectati sunt masculuii agresivi lasati liberi. Pisicile care locuiesc in interior sunt destul de protejate de contactul cu o pisica bolnava, neavand acces nesupravegheate afara – lucru recomandat de noi.

Cum se manifesta virusul?

Pisica poate prezenta unul sau mai multe din urmatoarele simptome : febra, anemie, pierdere nejustificata a greutatii, blana incalcita, diaree, conjunctivita (inflamarea ochiului), inflamarea gingiilor sau a gurii, probleme dentare, pierdere a parului, rani care nu se mai vindeca, stranutat excesiv, curgerea ochilor sau a nasului, urinare frecventa sau probleme la urinare si schimbarea comportamentului.

Diagnostic

Pentru a diagnostica o infectie cu FIV, se iau probe de sange de la pisica suspecta si sunt examinate pentru a detecta prezenta anticorpilor pentru virus. Daca se observa prezenta acestor anticorpi atunci pisica este infectata. Testul se face la veterinar si rezultatul apare in doar 5 minute.

De ce sa testezi pisica pentru FIV?

Depistarea precoce a infectiei va ajuta la mentinerea sanatatii pisicii si prevenirea transmiterii catre alte pisici.

Cand sa testezi pisica?

Poti face testul oricand, mai ales daca pisica nu a fost testata niciodata.

Cand pisica e bolnava pentru a elimina posibilitatea prezentei virusului.

Cand adopti o pisica noua, chiar daca va locui cu alte pisici sau nu.

Daca pisica a fost expusa contactului cu o pisica infectata, sau daca umbla afara nesupravegheata.

Tratament

Din pacate nu exista un tratament care sa vindece pisicile de acest virus, iar pisicile ce deja manifesta simptome mai grave nu au un prognostic foarte favorabil. Insa pentru mentinerea in stare buna a pisicii, aceasta ar trebui  hranita corect din punct de vedere nutritional si urmarita indeaproape pentru orice schimbari comportamentale sau fizice. Pe langa asta, pisica va avea nevoie de vizite periodice la veterinar pentru verificarea evolutiei bolii si a posibilor probleme, analize de sange cel putin o data pe an.

Preventie

Singura cale sigura de prevenire a bolii este evitarea expunerii la virus. Asadar, mentinerea pisicii in interior departe de pisicile posibil infectate care ar putea sa le atace scade posibilitatea contactarii virusului. Pe langa asta mai exista posibilitatea vacinarii. 

Ce este?

FELV este una dintre cele mai cunoscute boli infectioase in randul pisicilor. Pisicile infectate reprezinta surse de infectie si pentru alte pisici. Virusul se transmite prin saliva, secretii nazale, urina, fecale si laptele matern. Transferul virusului poate fi prin muscaturi, prin spalarea reciproca sau mai rar prin litiere sau boluri de mancare comune sau de la mama la pui. Pisicile care intra in categoria de risc sunt cele care pot fi expuse contactului cu o pisica infectata cum ar fi cele care locuiesc cu o astfel de pisica, care iasa afara nesupravegheate si puii nascuti mamelor infectate.

Cum se mainfesta?

FeLV afecteaza pisica in mai multe privinte. Este considerat cea mai comuna cauza a cancerului la pisici, poate cauza diverse boli ale sangelui si poate scadea grav imunitatea pisicii. Din cauza aceasta pisicile infectate sunt mai predispuse la contactarea bacteriilor, virusilor, ciupercilor care pot cauza boli grave.

Simptome: pierderea apetitului, scaderea constanta a greutatii, blana incalcita, largirea ganglionilor limfatici, febra persistenta, albirea gingiilor si a altor mucoase, inflamarea gingiilor si a gurii, infectii ale pielii, urinare si ale sistemului respirator, diaree persistenta, crize, schimbari comportamentale si alte boli neurologice, probleme ale ochilor.

Diagnostic

Pentru a putea diagnostica corect pisica se fac doua tipuri de teste ale sangelui, amandoua avand rolul de a detecta componenta proteica a virusului numita FeLV P27. Unul din aceste teste se numeste ELISA, iar celalalt poarta denumirea de IFA. 

De ce sa testezi pisica pentru FELV?

Depistarea precoce a infectiei va ajuta la mentinerea sanatatii pisicii si prevenirea transmiterii catre alte pisici.

Cand sa testezi pisica?

Poti face testul oricand, mai ales daca pisica nu a fost testata niciodata.

Cand pisica e bolnava pentru a elimina posibilitatea prezentei virusului.

Cand adopti o pisica noua, chiar daca va locui cu alte pisici sau nu.

Daca pisica a fost expusa contactului cu o pisica infectata, sau daca umbla afara nesupravegheata.

Tratament si preventie

Din pacate nu exista un tratament care sa vindece pisicile de FeLV si veterinarii care trateaza pisicile bolnave in general trateaza problemele specifice cum ar fi infectii bacteriene sau transfuzii sangvine in cazurile mai grave.

Singura cale sigura de a proteja pisica este de a o tine in interior si de a o testa inainte de a o aduce intr-un mediu in care traiesc si alte pisici pentru a evita transmiterea virusului.

Exista si un vaccin impotriva FeLV, va recomandam sa optati pentru acesta atunci cand va vaccinati pisica. 

Chiar daca aceasta boala este grava, pisica poate trai o viata normala pentru o buna perioada de timp cu ajutor din partea omului si a verificarilor periodice la veterinar. 

Concluzii:

Atunci cand decizi sa adopti sau chiar sa cumperi o pisica (desi noi recomandam adoptia pentru a salva un animalut de la viata grea pe strazi), TESTEAZA pisica inainte de a o aduce acasa, vaccineaz-o daca nu este infectata cu FIV sau FELV, sterilizeaz-o si nu o lasa pe afara singura nesupravegheata (daca nu ai o curte special amenajata din care nu poate iesi). 

Pisicile infectate cu FIV sau FELV pot trai multi ani fara probleme si merita si ele sansa la o viata linistita, la fel ca oricare alta pisica, asa ca te rugam sa adopti o pisica diagnosticata FIV sau FELV, ele avand nevoie de siguranta, protectie si iubire mai mult decat alte pisici. Desigur, nu oricine poate adopta o pisica bolnava, trebuie sa fie luate in considerare eventualele tratamente si vizite la veterinar care aduc de la sine costuri. Pisicile sociabile diagnosticate cu FIV sau FELV pot locui si cu alte pisici, atat timp cat e armonie intre ele, nu se streseaza una pe cealalta si pisicile sanatoase sunt protejate prin vaccin impotriva acestor virusi. 

In peste 95% din cazuri, pisicile infectate cu FIV si FELV sunt eutanasiate din cauza ca nimeni nu le vrea, daca ar ramane pe strada ar infecta si alte pisici si ar muri in chinuri dupa multe luni de agonie…asa ca salvatori de pisici din toata lumea iau decizia asta foarte grea, pentru ca locurile din fostere si adaposturi sa fie ocupate de pisici sanatoase, pisici cu sanse mai mari de adoptie. FIV este similara cu virusul HIV al oamenilor iar FELV e similar cu leucemia. La fel ca si in cazul oamenilor infectati cu acesit virusi, pisicile infectate merita si ele o viata frumoasa alaturi de familia lor. Haideti sa le dam o sansa si lor, noi suntem 100% alaturi de familiile dispuse sa adopte pisici bolnave si oferim inclusiv suport financiar daca e nevoie de tratamente mai costisitoare in viitor.